Ni’ihau – Insula Interzisa
Cantecele traditionale hawaiene invoca mai multe legende ce redau modul in care s-a format insula Ni’ihau.

craterul Lehua – Ni’ihau
Cele mai multe dintre acestea statueaza faptul ca, zeita Pele ( zeita vulcanului ) si-a stabilit casa pe aceasta insula, prima formata in urma eruptiilor vulcanice care au dus la formarea arhipelagului hawaian. Cu toate acestea geologii apreciaza ca Ni’ihau este cea de-a doua insula formata in acest arhipelag, fiind un crater secundar al vulcanului ce a erupt formand o alta insula hawaiana, Kaua’i.
Dupa ce insulele au fost populate de polinezieni , Kahelelani a devenit primul Ali’i ( sef de trib ) ce a condus societatea tribala din insula Ni’ihau. Chiar si in prezent, aborigenii, atunci cand se refera la acesta insula folosesc denumirea de “Ni‘ihau a Kahelelani”, numele vechiului conducator penopolez fiind utilizat si ca denumire a unei varietati de scoici utilizate in realizarea faimoaselor coliere “Lei”.
In anul 1863, Regele hawaian Kamehameha IV a vandut insula Ni’ihau , aceasta trecand in proprietatea familiei Sinclair ( una dintre membrele clanului de fermieri neo-zeilandezi Sinclair-Robinson-Gay )
Din acele timpuri si pana in prezent, familia Robinson ( mostenitoare a clanului Sinclair ), pastreaza angajamentul de a conserva cultura si valorile traditionale ale poporului hawaian.
Insula a ramas un domeniu privat si este locuita de cca 250 de persoane care, in marea lor majoritate, vorbesc exclusiv vechiul dialect hawaian.
Pentru a pastra neatins vechiul mod de viata al acestei populatii, pe insula nu au fost construite facilitati moderne, locuitorii acesteia traind in conditii similare celor din prima jumatate a secolului al IX-lea.

imagini din anii 1960 – sursa: Kaua’i Museum
In prezent, accesul turistilor este permis intr-un mod foarte selectiv iar transportul acestora se realizeaza exclusiv cu elicopterul.
Colierele Lei – ” Pupu ‘O Ni’ihau “
Toate celelalte insule ale arhipelagului hawaian sunt renumite gratie colierelor realizate din flori tropicale, insa pe aceasta insula arida, bijuteriile traditionale sunt realizate exclusiv din scoicile ce se gasesc pe plajele sale pustii.
Chiar si celebrul Capitan Cook, dupa explorarea insulei Sandwich, a revenit in Marea Britanie cu un colier realizat pe insula Ni’ihau, acesta fiind expus in British Museum.

Regina Emma & Regina Kapi’olani purtand coliere traditionale Pupu ‘O Ni’ihau
În 1873 , Isabella Bird a scris în cartea ei “Sase luni în Insulele Sandwich”: ” Niihau este faimos … pentru coliere din scoici lungi de pana la șase metri , precum și pentru frumusețea extremă și varietatea scoicilor care se găsesc acolo “
In anul 1887 rafinatele bijuterii Lei au devenit cu adevarat cunoscute publicului european, atunci cand Regina Kapi’olani a purtat astfel de podoabe, cu ocazia participarii sale la Jubileul Reginei Victoria a Marii Britanii.
O pasionata colectionara de arta si bijuterii, Regina Emma Kaleleokalani (1836 – 1885), a sustinut si promovat conservarea acestei tehnici traditionale.
In realizarea colierelor Lei se utilizeaza in principal, trei specii de scoici ( Kahelelani , Momi , Laiki ) , acestea fiind generic denumite ”Pupu ‘O Ni’ihau “.
Deși aceste cochilii se pot gasi pe patru dintre insulele hawaiene ( Niihau , Kauai , Molokai și Lanai ) vechea arta a realizarii acestui tip de coliere este specifica artizanilor din Ni’ihau.
Celor trei specii li se adauga si o a patra varietate de scoica ( Kamoa ) folosita doar pentru a da un accent de culoare sau pentru realizarea sistemelor de inchidere a colierelor.

varietati de scoici ”Pupu ‘O Ni’ihau ” – Alilea, Poleholeho’õpule, Pupu ‘Ele’ele Lei Põlehu, `olepe (Sunrise Shells)
Pretioasele ghiocuri ( cawries ) sunt culese in timpul iernii de pe cele 7 plaje ale “Insulei Interzise” Ni’ihau ( Taununui , Pahuhau , Waiapalo , Tahi’o , Ohi’a , Puketua și Putaiti ), activitate la care participa toti membrii familiei artizanului.
Datorita raritatii si frumusetii lor, cateva dintre aceste scoici sunt clasificate de catre gemologi in categoria gemelor pretioase.
Cele mai valoroase scoici sunt micile ghiocuri rosiatice Kahelelani. Stiintific, acestea sunt denumite leptothyra verruca ( varietate din familia turbinidae ).

micile pretioase ghiocuri Kahelelani
In cultura hawaiana, aceste ghiocuri sunt clasificate in functie de culoarea cochiliei :
Ke’oke’o ( alb ) , ” Akalaa ( roz ) , Lenalena ( galben ) și ” Oma’oma’o ( verde )
Nuantele de culori sunt identificate ca ” Ahiehie ( lumina ) sau Ikaika ( închis ) . In functie de dispunerea saturatiei de culoare scoicile sunt clasificate astfel : Kahakaha ( cu dungi ) , ” Onikiniki ( cu pete) , ” Apu’upu’u ( culori dispuse neuniform ) și ula’ula Waha ” ( cu vârful sau deschiderea de culoare rosie ).
Designul colierelor Lei, poate fi elaborat in mai multe stiluri traditionale : Pikake , Heliconia, “Crown flowers”, Poepoe ( stil franghie) si Kipona.
Pe piata internationala de profil, un sirag de Lei realizat cu ghiocuri din specii rare, poate atinge preturi de pana la 30.000 de dolari.

Valoarea unei Lei este determinată nu numai de raritatea și calitatea cochilii folosite ci si de abilitatea artizanului de a le imbina. Această abilitate este consolidată atat prin inventivitatea personala cat si prin tehnica de manufacturare ce a fost transmisa din generație în generație.
In magazinului online www.artantik.ro. , avem placerea de a putea oferii spre vanzare trei inedite coliere Lei, realizate de artizanii hawaieni din insula Ni’ihau. Podoabele provin dintr-o colectie privata, fiind achizitionate in anul 1963, de catre un navigator roman, atunci cand nava pe care se afla ambarcat a stationat pentru o saptamana in portul Honolulu.

coliere hawaiene “Pupu ‘O Ni’ihau” in oferta magazinulu www.artantik.ro
Fara a avea in compozitie varietati foarte rare de cochilii hawaiene, aceste coliere fac dovada maiestriei si imaginatiei creative a artizanilor hawaieni.
drepturi de autor: Neagu C. Andrei
manager www.artantik.ro
surse documentare si imagini: Kaua’i Museum
Ni‘ihau Cultural Heritage Foundation
manandmollusc.net
shellshawaii.blogspot.com