Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tradiția bijuteriilor amerindiene

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love

amulata cu turcoazStilurile bijuteriilor ameridiene au fost diferite în fiecare trib, fără însă a exista particularități semnificative. Înainte de sosirea coloniștilor europeni, principalele materiale folosite de artizanii indo-americani au fost: mărgelele ceramice, scoicile, cuprul și argintul, fildeșul, chihlimbarul, turcoazul și alte pietre specifice arealului geografic din sud-vestul continentului nord-american. După colonizarea Americii, arta confecționării bijuteriilor indo-americane începe să se îmbogățească cu noi materiale, precum mărgelele de sticlă,  dar și cu noi tehinici de prelucrare a metalelor.

bijuterii amerindiene

în portofoliu www.artantik.ro

Bijuteriile amerindiene pot fi clasificate în două categorii principale: cele metalice și cele decorate cu mărgele.

După ce în anii 1800, sub influența spaniolă, artiștii Navajo, Hopi și Pueblo învață arta modelării (fierăritului) argintului, iîn sud-vest apar bijuteriile metalice modelate cu flori, distincte fiind colierele “squash blossom”, brățările din argint împletite ( specifice artizanilor Hopi) și inelele cu încrustații de turcoaz, decorate cu elaborate modele tradiționale.

colier-amerindian

Manufacturarea bijuteriile indo-americane decorate cu mărgele, era foarte dezvoltată în perioada pre-columbiană. Încă din acele vremuri se utilizau tehnici precum: măcinarea fină a turcoazului, coralului și scoicilor , sculptarea mărgelelor din lemn și os, prelucrarea țepilor de porc spinos, coaserea cu elemente decorative foarte complexe, realizate prin îmbinarea a mii de mărgele.
În vremurile noastre, vechea tehnică de prelucrare a spinilor de porc spinos, aproape că s-a stins. ” Porcupine quillwork ”  presupune ca spinii să fie prelucrați prin înmuiere și incizare, astfel încât să poată fi modelați, împletiți sau montați ca anturaje în designul bijuteriilor.

inel-cu-turcoaz

în oferta magazinului www.artantik.ro

În arta “mărgelitului”, tradițională popoarelor amerindiene, se remarcă colierele și brățările triburilor Sioux, realizate din margele “hairpipe” ( mărgele alungite, cu proeminente în zona mediană ) și lucrări în stil peyote ( mărgele mici, dispuse prin coasere în complexe modele ornamentale).
Cei mai importanți artizani din istoria bijuteriilor tradiționale Americii de Nord au aparținut triburilor Navajo, Hopi, Zuni și Pueblo.

bijuterii navajo amerindiene

colie-platosa Navajo cu mărgele “hairpipe”                                      brățara Sioux cu mărgele peyote

Încă din prima jumatate a secolului XX, manufacturarea bijuteriilor tradiționale , realizată de artiști aborigeni din rezervațiile amerindiene, a căpătat o ușoară tentă modernistă, fără însă a se pierde caracteristicile esențiale ale vechiului stil etnografic.

55-vizual copy

Arta bijuteriilor amerindiene sud-vestice rămâne o tradiție puternica și vibrantă, aceste accesorii fiind extrem de prețuite de colecționarii din întreaga lume.

arc indian navajo

in oferta magazinului www.artantik.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =