BIJUTERIILE MODERNISTE
Initial bijuteriile erau folosite ca accesorii pentru imbracaminte fiind utilizate in scopul imbinarii tesaturilor ce compuneau articolele vestimentare. La inceput se foloseau materiale naturale precum oase de animale, lemn, piatra si scoici. Aceste accesorii erau confectionate pentru persoane cu un inalt statul social sau cu demnitati de rang ierarhic superior.
In timp, cu precadere in vreme de razboi, bijuteriilor le-a fost acordata si o semnificatie sacrala, fiind considerate talismane aducatoare de noroc.
Modernismul reprezinta o orientare culturala care s-a manifestat la inceputul secolului XX, in care noul si exprimarea artistica prin formele inovative erau opuse valorilor de tip traditional.
Bijuteriile manufacturate intre anii 1930-1970 se caracterizează printr-un eclectism stilistic, care se inspiră din toate stilurile din trecut: renascentist, etrusc, roman, rococo si naturalist.
In anii ce urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, designul modernist a avut ca sursa de inspiratie distrugerile provocate de aceasta devastatoare conflagratie.
Bijuteriile moderniste au fost initial destinate intelectualilor clasei de mijloc, sustinatori ai inovatiei in arta .
În anul 1946, Muzeul de Artă Modernă din New York, a organizat o expozitie de bijuterii moderniste lucrate manual, bijuterii de autor.
Această expoziție a vizitat statele Unite ale Americii si a fost urmată de o serie de expoziții influente la ”Walker Art Center” din Minneapolis.
Bijuteriile moderniste au ca influente urmatoarele curente: suprarealismul, primitivismul, biomorphismul și constructivismul.
Alaturi de populara utilizare a argintului, in manufacturarea bijuteriilor s-au utilizat foarte multe aliaje cum ar fi alama si cuprul. Designul bijuteriilor moderniste nu a fost doar un proiect al unui cerc restrans de artisti ci a devenit o adevarata ” miscare ”, propagata in toate artele vizuale.
Era bijuteriilor moderniste a marcat intens lumea designerilor si a creatorilor de bijuterii.
Originile bijuteriilor moderniste :
1. Miscarea ” Arts and Crafts “
Arts and Crafts a fost o miscare artistică de design, originară în Insulele Britanice, devenită ulterior internațională si extinsă pe o perioadă de circa 50 de ani (1860 – 1910). Aceasta miscare a atins apogeul la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar si-a continuat influența puternică până în anii 1930. Mișcarea artistică a pornit din Insulele Britanice dar s-a răspândit rapid in tarile nord-europene si mai tarziu in statele nord-americane, fiind in mare parte o reacție artistică la statutul stagnant al artelor decorative.
In Danemarca, aceasta miscare artistica a fost cunoscuta sub numele de ” skønvirke “.
In estenta, mișcarea a constat in revenirea la utilizarea metodelor tradiționale de realizare a bijuteriilor utilizând forme decorative simple de inspiratie medievala, romantica si folclorica.
Adeptii acestei miscari au pledat pentru realizarea de reforme economice și sociale, fiind considerată o miscare anti-industrială.
Dezvoltata in ultimii ani al secolului XIX, miscarea ”Arts & Crafts” se baza pe o respingere profunda a industrializarii artei. Orfevrii si designerii adepti ai acestei miscari respingeau utilizarea masinariillor , concentrandu-se pe manufactura. Ei evitau pietrele mari cu multe fatete si se bazau pe frumusetea naturala a pietrelor pretioase. Acestia au inlocuit repetitia si regularitatea cu elemente de design figurativ si volute de inspiratie organica.
Miscarea scandinava
Curentul artistic skønvirke s-a manifetstat in randul orfevrilor danezi in anii 1900-1925, aceeasi perioada în care Arts & Crafts și Art Nouveau au fost populare în Europa-centrala. Bijuteriile skonvirke erau de obicei realizate in argint, uneori decorate cu cabochon-uri din pietre pretioase si aveau motive decorative precum florile sau pasarile, similare stilului Art Nouveau.
Desi in Penisula Scandinava s-au produs bijuterii încă din timpul vikingilor,manufacturile din aceasta regiune s-au remarcat abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Înainte de sfarsitul secolului XIX , bijuteriile din cele patru țări scandinave: Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda s-au remarcat în primul rând prin tradițiile nordice timpurii : brățări puternic impodobite, inele si pandantive complexe, manufacturate prin înnodare dar si modele ce simbolizează animale si simboluri sacre.
2.Bijuterii moderniste mexicane (Taxco)
La inceputul anilor 1900, Mexicul se afla intr-o ampla miscare sociala si revolutionara de eliberare de sub controlul european. In acest context, artiştii au adoptat o amprenta stilistica pre-columbiana si pur mexicana, reinterpretata stilistic in maniera modernista.
In aceeasi perioada, mai mulţi artişti şi oameni de afaceri americani au venit în Mexic pentru a învăţa si a se documenta cu privire la tehnica mestesugarilor mexicani.
Arhitectul american William Spratling, a fost initiatorul revigorarii artei traditionale mexicane, devenind in scurt timp lider al noii industrii de bijuterii mexicane ce avea sa cucereasca lumea.
Principalele ateliere s-au concentrat in prejma zonei de extractie Taxco si au devenit scoli ale multor generatii de maestrii argintari.
Creatiile maestrilor argintari din Taxco sunt in prezent printre cele mai căutate şi valoroase colectii de bijuterii de argint din lume.
Accesati articol documentar dedicat bijuteriilor moderniste mexicane
Bijuteriile moderniste ( 1930 – 1970 )
La scurt timp dupa ce eu si sotia mea , am început sa colectionam bijuterii mexicane din anii ’50, am descoperit bijuteriile scandinave, de autor, din aceeasi perioada. Astfel am început sa aprofundam cercetarea acestui curent artistic si sa incropim noua colectie tematica, din care, prin intermediul magazinului nostru online Artantik.ro, cu ocazia zilelor de 1 – 8 Martie, avem placerea sa oferim spre vanzare cateva piese.
O ampla documentare despre istoria si caracteristicile bijuteriilor moderniste a fost realizata de colectionara nord-americana Marbeth Schon. Acesta documentare este prezentata in cele doua carti ale sale : ” Modernist Jewelry, The Wearable Art Movement.” (1930 – 1960) si ”Form & Function, American Modernist Jewelry” (1940 – 1970).
Marbeth Schon : ” Prima mea carte explorează activitatea bijutieriilor americane, de studio, prin intermediul a patru expoziții pivot ce au avut loc la ” Museum of Modern Art ” (1946) si ” The Walker Art Center in Minneapolis” (1948, 1955, 1959), dar in acelasi timp studiaza si influențele majore, de design , datorate diferitelor miscari :
– Bauhaus (un curent artistic extrem de influent în
arhitectura, arte plastice, design, fotografie de arta, mobilier si decoratiuni interioare ale secolului XX );
– Mișcările din domeniul artelor plastice, cum ar fi cubismul, constructivismul, suprarealismul și transformările extraordinare din societatea americană a secolului XX .
Despre cea de a doua sa carte, Marbeth Schon afirma : ” Noua mea carte, ”Form & Function, American Modernist Jewelry„ (1940 – 1970), acoperă istoria miscării ”American Crafts” axandu-se pe metale folosite in perioada 1940 – 1970 , dar contine si secțiuni dedicate marcajelor , peste 100 de biografii si o sectiune dedicate bijuteriilor ca forma de arta a acelei epoci.”
” Brutalismul ” modernist
” Brutalism ” este numele generic al unui stil arhitectural care a derivat din modernism , atingand apogeul în anii 1950-1970. Brutalismul este asemănător, până la un anumit punct, cu modernismul, insa brutalismul se detașează prin folosirea
obsesivă a repetiției și prin încorporarea unor compozitii neregulate cu aspect dramatic si deosebit impact vizual.
Aparut initial in Danemarca, este un stil caracterizat prin forme brute, aparent necizelate.
In Norvegia , a existat o intoarcere la “Viking brutalism” , ca forma de manifestare opusa esteticii naturaliste.
In anul 1876, in Oslo, David-Andersen ( n.1843-d.1901) a fondat compania ” David Andersen” , preluata ulterior de fiul sau Arthur. A. Andersen care a orientat stilul bijuteriilor spre modernism, realizand numeroase bijuterii ” Viking Saga “, reproduceri si reinterpretari stilististice ale unor stravechi bijuteri vikinge.
Bijuterii moderniste ”Space Age”
Era spațială este o perioadă de timp care cuprinde activitățile legate de cursa spatiala, explorarea spatiului , tehnologia spațială precum și de evoluțiile culturale influențate de aceste evenimente. Se consideră, în general, că era spațială a început cu odata cu lansarea satelitului Sputnik (1957).
Incepand cu aceasta perioada, designerii modernisti au realizat numeroase bijuterii stilizate cu elemente ” space age ” : bijuterii ” starburst “, bijuterii stilizate sub forma unor corpuri celeste, tehnica spatiala etc.
Bijuterii cu design Space Age in portofoliul magazinului online Artantik.ro
surse documentare:
“the little Book of Mexican silver” – Bille Houart
Marbeth Schon – ” Modernist Jewelry, The Wearable Art Movement.” (1930 – 1960) si ”Form & Function, American Modernist Jewelry” (1940 – 1970).
vam.ac.uk – istoria bijuteriilor
historyofjewelry.net – miscarile “Art and Craft”, “Art Nouveau”, “Skonvirke”, “Taxco”
mschon.com – despre Marbeth Schon si cartile publicate
Traducere si adaptare: Andra Patanghel & Andrei Neagu
Editare grafica : Anca Adina Neagu
drepturi rezervate (C) www.artantik.ro #artantik