Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bijuterii moderniste

Posted on by 0 comment
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love

BIJUTERIILE MODERNISTE

bratara-modernista-argint-13

bratara modernista – designer Nello Cantarini
in oferta magazinului online www.artantik.ro


Initial bijuteriile erau folosite ca accesorii pentru imbracaminte fiind utilizate in scopul imbinarii tesaturilor ce compuneau articolele vestimentare. La inceput se foloseau materiale naturale precum oase de animale, lemn, piatra si scoici. Aceste accesorii erau confectionate pentru persoane cu un inalt statul social sau cu demnitati de rang ierarhic superior.

bijuterii-de-arta

brosa scandinava de autor – metaloplastie in bronz si argint . anii ’50
in oferta magazinului online www.artantik.ro


In timp, cu precadere in vreme de razboi, bijuteriilor le-a fost acordata si o semnificatie sacrala, fiind considerate talismane aducatoare de noroc.


 
Modernismul reprezinta o orientare culturala care s-a manifestat la inceputul secolului XX, in care noul si exprimarea artistica prin formele inovative erau opuse valorilor de tip traditional.Bijuteriile manufacturate intre anii 1930-1970 se caracterizează printr-un eclectism stilistic, care se inspiră din toate stilurile din trecut: renascentist, etrusc, roman, rococo si  naturalist.
 
In anii ce urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial,  designul modernist a avut ca sursa de inspiratie  distrugerile provocate de aceasta devastatoare conflagratie. 

Bijuteriile moderniste au fost initial destinate  intelectualilor clasei de mijloc, sustinatori ai inovatiei in arta .
 
 
În anul 1946, Muzeul de Artă Modernă din New York, a organizat o expozitie de bijuterii moderniste  lucrate manual, bijuterii de autor.
 Această expoziție a vizitat statele Unite ale Americii si a fost urmată de o serie de expoziții influente la ”Walker Art Center” din Minneapolis. 


Bratara-Lava-15

Bratara “Lava” , expusa la muzeul Brooklyn
 Bijuteriile moderniste au ca influente urmatoarele  curente: suprarealismul, primitivismul, biomorphismul și constructivismul.
 
 Alaturi de populara utilizare a argintului, in manufacturarea bijuteriilor s-au utilizat foarte multe aliaje cum ar fi alama si cuprul. Designul bijuteriilor moderniste nu a fost doar un proiect al unui cerc restrans de artisti ci a devenit o adevarata ” miscare ”,  propagata in toate artele vizuale.
Era bijuteriilor moderniste a marcat intens  lumea designerilor si a creatorilor de bijuterii.


Originile bijuteriilor  moderniste :
1. Miscarea ” Arts and Crafts “

Arts and Crafts a fost o miscare artistică de design, originară în Insulele Britanice, devenită ulterior internațională si extinsă pe o perioadă de circa 50 de ani (1860 – 1910). Aceasta miscare a atins apogeul  la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar si-a continuat influența puternică până în anii 1930. Mișcarea artistică a pornit din Insulele Britanice dar s-a răspândit  rapid in tarile nord-europene si mai tarziu in statele nord-americane, fiind in mare parte o reacție artistică la statutul stagnant al artelor decorative. 

In Danemarca, aceasta miscare artistica a fost cunoscuta sub numele de ” skønvirke “.

In estenta, mișcarea a constat in  revenirea la utilizarea metodelor tradiționale de realizare a bijuteriilor utilizând forme decorative simple de inspiratie medievala, romantica si  folclorica. 

Adeptii acestei miscari  au pledat pentru realizarea de reforme economice și sociale, fiind considerată o miscare anti-industrială. 

Dezvoltata in ultimii ani al secolului XIX, miscarea ”Arts & Crafts” se baza pe o respingere profunda a industrializarii artei. Orfevrii si designerii adepti ai acestei miscari respingeau utilizarea masinariillor ,  concentrandu-se pe manufactura. Ei evitau pietrele mari cu multe fatete si se bazau pe frumusetea naturala a pietrelor pretioase. Acestia au inlocuit repetitia si regularitatea cu elemente de design figurativ si volute de inspiratie organica.
 
Miscarea scandinava

Curentul artistic skønvirke s-a manifetstat in randul orfevrilor danezi in anii 1900-1925, aceeasi perioada în care Arts & Crafts și Art Nouveau au fost populare în Europa-centrala. Bijuteriile  skonvirke erau de obicei realizate in argint, uneori decorate cu cabochon-uri din pietre pretioase si aveau motive decorative precum florile sau pasarile, similare stilului Art Nouveau.

pafta-skonvirke-p1

in oferta magazinului online www.ArtAntik.roDesi in Penisula Scandinava s-au produs bijuterii  încă din timpul vikingilor,
brosa-cu-malahit

brosa skonvirke cu malahit,
atelier Bernard Hertz

manufacturile din aceasta regiune s-au remarcat abia la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 Înainte de sfarsitul secolului XIX , bijuteriile din cele patru țări scandinave: Danemarca, Norvegia,  Suedia si  Finlanda s-au remarcat în primul rând prin tradițiile nordice timpurii : brățări puternic impodobite, inele si pandantive complexe, manufacturate prin  înnodare dar si modele ce simbolizează animale si simboluri sacre.


 
 
 

2.Bijuterii moderniste mexicane (Taxco)La inceputul anilor 1900,  Mexicul se afla intr-o ampla miscare sociala si revolutionara de eliberare de sub  controlul european. In acest context, artiştii au adoptat o amprenta stilistica pre-columbiana si pur mexicana, reinterpretata stilistic in maniera modernista.

brosa-azteca

brosa-pandant Azteca – argint & mozaic mexican – Enrique Ledesma anii ’50, in oferta magazinului online ArtAntik.roIn aceeasi perioada, mai mulţi artişti şi oameni de afaceri americani au venit în Mexic pentru a învăţa si a se documenta cu privire la tehnica mestesugarilor mexicani.


          Arhitectul american William Spratling, a fost initiatorul revigorarii artei traditionale mexicane,  devenind in scurt timp lider al noii industrii de bijuterii mexicane ce avea sa cucereasca lumea.


Principalele ateliere s-au concentrat in prejma zonei de extractie Taxco si au devenit scoli ale multor generatii de maestrii argintari.
Creatiile maestrilor argintari din Taxco sunt in prezent  printre cele mai căutate şi valoroase  colectii de bijuterii de argint din lume.
 
 
Accesati articol documentar dedicat bijuteriilor moderniste mexicane
 


Bijuteriile moderniste ( 1930 – 1970 )
 
 La scurt timp dupa ce eu si sotia mea , am început sa colectionam bijuterii mexicane din anii ’50, am descoperit bijuteriile scandinave, de autor, din aceeasi perioada. Astfel am început sa aprofundam cercetarea acestui curent artistic si sa incropim noua colectie tematica, din care, prin intermediul magazinului nostru online Artantik.ro,  cu ocazia zilelor de 1 – 8 Martie, avem  placerea sa oferim spre vanzare cateva piese. 

O ampla documentare despre  istoria si caracteristicile bijuteriilor moderniste a fost realizata de colectionara nord-americana Marbeth Schon. Acesta documentare este prezentata in cele doua carti  ale sale : ” Modernist Jewelry, The Wearable Art Movement.” (1930 – 1960)  si ”Form & Function, American Modernist Jewelry” (1940 – 1970). 

Marbeth Schon : ” Prima mea carte explorează activitatea bijutieriilor americane, de studio, prin intermediul a patru expoziții pivot ce au avut loc la ” Museum of Modern Art ” (1946) si ” The Walker Art Center in Minneapolis” (1948, 1955, 1959), dar in acelasi timp studiaza si influențele majore, de design , datorate diferitelor miscari :
– Bauhaus (un curent artistic extrem de influent în 
arhitectura, arte plastice, design, fotografie de arta, mobilier si decoratiuni interioare ale secolului XX ); 
– Mișcările din domeniul artelor plastice, cum ar fi cubismul, constructivismul, suprarealismul și transformările extraordinare din societatea americană a secolului XX .  
Despre cea de a doua sa carte, Marbeth Schon afirma : ” Noua mea carte, ”Form & Function, American Modernist Jewelry„ (1940 – 1970), acoperă istoria miscării ”American Crafts”  axandu-se pe metale folosite in perioada 1940 – 1970 , dar contine si secțiuni dedicate marcajelor , peste 100 de biografii si o sectiune dedicate bijuteriilor ca forma de arta a acelei epoci.”
 
” Brutalismul ” modernist
 

pandantive-din-argint-mari

pandantiv modernist, din argint in oferta magazinului ArtAntik.ro

” Brutalism ” este numele generic al unui stil arhitectural care a derivat din modernism , atingand apogeul în anii 1950-1970. Brutalismul este asemănător, până la un anumit punct, cu modernismul, insa brutalismul se detașează prin folosirea obsesivă a repetiției și prin încorporarea unor compozitii neregulate cu aspect dramatic si deosebit impact vizual.

 

inel-brutalist

Inel modernist , design in stil brutalist , designer Bengt Hallberg , Suedia anii 1960
in portofoliul magazinului online ArtAntik.ro

Aparut initial in Danemarca, este un stil caracterizat prin forme brute, aparent necizelate.
 In Norvegia , a existat o intoarcere la “Viking brutalism” , ca forma de manifestare opusa esteticii naturaliste.
 
In anul 1876, in Oslo, David-Andersen ( n.1843-d.1901)  a fondat  compania ” David Andersen” , preluata ulterior de fiul sau Arthur. A. Andersen care a orientat stilul bijuteriilor spre modernism, realizand numeroase bijuterii ” Viking Saga “, reproduceri si reinterpretari stilististice ale unor stravechi bijuteri vikinge. 
brosa-vikin-revival

brosa scandinava Viking Revival – ” Snekkja “. argint guilloche – atelier Ivor Holt cca 1960
din oferta magazinului online ArtAntik.ro

brosa-viking-saga-2

brosa ” Viking Saga ” – atelier David Andersen
bijuterie din portofoluliul ArtAntik Gallery


 
Bijuterii moderniste  ”Space Age”
 
Era spațială este o perioadă de timp care cuprinde activitățile legate de cursa spatiala, explorarea spatiului , tehnologia spațială precum și de evoluțiile culturale influențate de aceste evenimente. Se consideră, în general, că era spațială a început cu odata cu lansarea satelitului Sputnik (1957).
Incepand cu aceasta perioada, designerii modernisti au realizat numeroase bijuterii stilizate cu elemente ” space age ” : bijuterii ” starburst “, bijuterii stilizate sub forma unor corpuri celeste, tehnica spatiala etc.
 
 Bijuterii cu design Space Age in portofoliul magazinului online Artantik.ro 

inele-din-argint-moderniste

inele moderniste scandinave – din argint
in oferta magazinului online ArtAntik.ro

 
bijuterii-moderniste-de-designer

spectaculoase bijuterii moderniste
in oferta magazinului online ArtAntik.roceas-pierre-cardin

Ceas Pierre Cardin – Atelier Pierre Cardin. Colecia Espace-1971
in oferta magazinului ArtAntik.ro 
surse documentare: 
  “the little Book of Mexican silver” – Bille Houart
Marbeth Schon – ” Modernist Jewelry, The Wearable Art Movement.” (1930 – 1960)  si ”Form & Function, American Modernist Jewelry” (1940 – 1970). 
vam.ac.uk  – istoria bijuteriilor
historyofjewelry.net – miscarile “Art and Craft”, “Art Nouveau”, “Skonvirke”, “Taxco”
mschon.com – despre Marbeth Schon si cartile publicate
 
 Traducere si adaptare: Andra Patanghel & Andrei Neagu
Editare grafica : Anca Adina Neagu
 
drepturi rezervate (C) www.artantik.ro #artantik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − sixteen =