Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bijuterii victoriene

Posted on by 0 comment
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love

Dupa caracteristicile de stil, era victoriana poate fi impartita in trei perioade :
 
  Perioada victoriana timpurie ( early victorian ) 1837-1860
  Perioada victoriana mijlocie ( middle victorian) – 1860-1885
  Perioada victoriana tarzie ( late victorian ) – 1890-1910

Scurta retrospectiva in viata Reginei Victoria a Regatului Unit al Marii Britanii si influenta sa in moda epocii

Regina Victoria

Incoronarea Reginei Victoria – portret realizat de George Hayter

Descendenta a Regelui George al III-lea pe linie paterna si a familiei germane Saxa Coburg pe linie materna, Victoria a devenit regina a Angliei in anul 1837, la varsta de doar 18 ani. 
   Pentru batranul Imperiu Britanic incoronarea sa a fost precum  o briza de aer proaspat. Gratie frumusetii si tineretii sale, Victoria a fost admirata si respectata, conduita ei fiind un exemplu pentru societatea britanica a acelor vremuri.. Tot ceea ce purta regina devenea un trend, iar bijuteriile acesteia au devenit  reprezentative pentru epoca al carei nume a ramas consemnat in istorie  prin identificare cu numele distinsei suverane.

  Perioada de domnie a Reginei Victoria a fost una dintre cele mai progresiste perioade din istoria britanica. Vagoanele trase de cai au fost inlocuite cu automobilele, lumanarile cu electricitatea, iar toaletele au fost mutate in interiorul caselor. A fost o perioada prospera la scara larga, atat pentru industrie, stiinta cat si pentru artele vizuale si cele decorative.

  In 1840, Victoria s-a casatorit cu varul ei primar, Prințul Albert de Saxa-Coburg Gotha. Inelul de logodna primit de la acesta, era stilizat in forma unui sarpe cu un smarald pe cap, devenind  primul inel de logodna in pur stil victorian. Sarpele simbolizeaza iubirea eterna, iar smaraldul era piatra de nastere a reginei. Astfel a aparut moda inelelor cu anturaje personalizate prin montarea unor pietre reprezentative pentru persoana careia ii era destinata bijuteria.

casatoria

Casatoria Reginei Victoria si a Printului Albert – pictura realizata de George Hayter

   Rochia de mireasa a Reginei Victoria a fost decorata cu dantele lucrate manual si accesorizata cu brosa decorata cu diamante si safire.

jartiera Printului Albert

Jartiera primita de Printului Albert -1840 Rundell, Bridge & Co.

  Inainte de nunta, Regina Victoria i-a daruit Printului Albert doua jartiere  decorate cu diamante, acestea fiind purtate in timpul ceremoniei oficiale, una pe umar iar cealalta, peste pantalon in dreptul  genunchiului piciorului stang. Jartierele realizate in atelierele Rundell, Bridge and Co reprezentau insemne ale celui mai inalt ordin cavaleresc britanic ,The Most Noble Order of the Garter.
  
 Domnisoarele de onoare au primit cate o brosa reprezentand o pasare odihnindu-se pe o perla de mari dimensiuni.  Corpul pasarii a fost incrustat cu turcoaze, de culoare albastru-paun (culoarea preferata a reginei), cu ochi de rubin si cioc de diamant.

 

In 1848, cuplul regal a cumparat Castelul Balmoral din Scotia, regina fiind fascinata de portul scotian. La scurt timp, in cadrul evenimentelor sociale, copiii cuplului regal au fost imbracati in vestimentatii cu imprimeuri specifice culturii traditionale scotiene.

Familia Regala in Scotia

familia regala britanica in Scotia

 Cele mai populare bijuterii scotiene au fost: bratarile flexibile, smaltuite cu accente de culoare suprapuse unui model pepit, brosele si insignele. Desi majoritatea bijuteriilor erau de culoare argintie,  au existat si modele aurii ( gold tone, rolled gold, solid gold) . Bijuteriile victoriene cu model scotian erau decorate cu pietre semipretioase precum: cuartul fumuriu-auriu (citrin extras din muntii Cairngorm), carnelian, hematit, jasp, agate moss.

brosa victoriana cu citrin scotian

brosa cu citrin scotian cairngorn din portofoliul www.artantik.ro

 In 1851, Printul Albert a sponsorizat Marea Expozitie a Industriilor, aceasta avand ca locatie un “palat de cristal” special construit in parcul Hyde din Londra.

“Palatul de Cristal” – Expozitia Internationala, Londra 1851

  Pe langa expozitia inventiilor si masinilor, bijuteriile victoriene, ceasurile si pietrele pretioase, au atras atentia vizitatorilor si expozantilor veniti din toata lumea.

Koh-I-Noor Diamond

diamantul Kooh-i-Noor, expus la Expozitia Internationala de la Londra – 7 mai 1851 (gravura de presa)

Mai mult de 6 milioane de persoane participante la aceasta expozitie au putut admira diamantul de 280 de karate / Koh-i-Noor si diamantul de 177 karate a lui Adrian Hope. De asemenea au fost expuse accesorii si bijuterii de zi cu zi precum, centurile chatelaine, brose, cercei, bijuterii religioase, pandantive cu design vegetal si floral, coliere cu design de inspiratie  gotica si medievala .  Elemente arhitecturale decorate prin emailare au fost incorporate in designul acestor bijuterii. Motivele de inspiratie organica, decorate cu pietre si email, au constituit un alt laitmotiv al acestor bijuterii.
Aceasta varietate de modele decorative, de inspiratie romantica, vor deveni motive simbolistice ale bijuteriilor victoriene.

La aceasta expozitie, atat Albert cat si Victoria  au achizitionat ceasuri de buzunar, “fara cheie”, realizate de orologeria  Patek & Co. aducand faima acestui producator elvetian.

Deceniul anilor 1860  a fost unul tragic pentru regina. In martie 1861 moare mama sa, iar mai tarziu in luna decembrie a aceluiasi an moare si mult iubitul ei sot. Coplesita de  durere si tristete, Victoria nu participa la inmormantare si se retrage la Osborne House, unde  in urmatorii 40 de ani, in fiecare seara, aranjeaza patul conjugal, pregatind si asternuturile printului consort. De asemenea, in fiecare dimineata, suverana isi continua obiceiul de a pregati aparatul de barbierit al raposatului sot..

 Intreaga natiune este in doliu. In memoria printului s-au ridicat numeroase monumente si o biografie a acestuia a fost editata intr-un tiraj impresionant.

brosa victoriana de doliu

brosa victoriana, de doliu, in oferta magazinului www.artantik.ro

Moartea a constituit un reper  important in viata societatii victoriene. Datorita nedescoperirii antibioticelor, rata mortalitatii infantile era foarte ridicata. Perioada de doliu a captat un aspect protocolar, toate rudele celui decedat fiind obligate sa marcheze un an de doliu, purtand bijuterii si accesorii specifice.
  Astfel, au devenit  foarte populare colierele tip locket in care se  pastrau poze sau obiecte personale ale decedatului, precum si suvite de par.  In aceasta perioada, au aparut mai multe stiluri de bijuterii de doliu: inele si brose accesorizate cu pietre sau decorate prin pensulatie, avand un compartiment in care se depozitau suvite de par uman, piese sculptate in sticla jet si lignit, coliere cu margele de culoare neagra sau accesorii ce incorporau impletituri de par elaborate in design-uri din ce in ce mai complicate.

inel-victorian

inel victorian realizat din par impletit si montura din aur

  In anul 1887, la sarbatorirea Jubileului de Aur ( 50 de ani de la incoronarea Reginei Victoria )  fiecare femeie din Imperiul Britanic a daruit suveranei, in mod simbolic, o suma de bani cuprinsa intre un penny si o lira sterlina. O parte din banii astfel stransi, au fost folositi pentru ridicarea unei statui in memoria Printului Albert, iar restul au fost utilizati pentru realizarea unui colier ce a fost daruit reginei. Piesa centrala a colierului este detasabila si poate fi purtata ca pandant.
 
 In aceasta perioada, a aparut moda bijuteriilor stilizate cu repere ce marcau aniversarea  jubileului regal.

brosa jubiliara

brosa jubiliara “Regina Victoria” din colectia British Museum. Brosa din aur cu diamante. Portret pictat cu acuarela, pe pergament. Revers cu inscriptie “DIAMOND JUBILEE 1837-1897″

 Regina Victoria a murit pe data de  22 ianuarie 1901. Moartea ei a marcat sfarsitul unei epoci in care societatea britanica a pus un deosebit accent  pe rigorile conduitei morale si vestimentare, lasand mostenire o vasta cultura cutumiara incarcata de repere simbolice.

Acest articol va continua printr-o prezentare structurata in trei capitole, ce vor descrie elementele definitorii ale modei din perioadele epocii victoriene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + nineteen =