Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bijuteriile tuarege

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love
Capitolul I : Identitate tribala si simbolistica

Asa cum am indicat si in articolul anterior, avand origini etnico-rasiale incerte, artizanii tuaregi, au fost asimilati de populatia berbera, ramanand totusi intr-o zona indepartata geografic de celelalte populatii ale acestei etnii. Datorita acestui fapt, precum si a relativei izolari generate de dependenta lor fata de nobilimea berbera, artizanii  ”Kel Inedan” si-au creat propriul stil, care nu intra sub denumirea generala de ”bijuterii berbere”.

In secolul al XIX-lea, arealul geografic locuit de triburile tuarege, a fost scindat de colonistii europeni,  acesta fiind impartit in mai multe teritorii cu granite stabilite pe criterii ce tineau de interesul lor economic si mai putin de structura etnica a populatiei.  Colonii franceze: Mali (1890), Burkina Faso (1896), Algeria (1832), Niger (1922). In perioada 1960-1962, toate aceste tari si-au obtinut independenta. In 1911, Libia a fost colonizata de italieni , castigandu-si  independența in anul 1947.

 
In urma acestui proces, vechea patrie a tuaregilor a fost impartita intre aceste noi state independente.

teritoriile tuarege

Teritoriile tuarege in cadrul statelor post-coloniale

 


Viata dificila din desert, departe de influentele altor culturi, si-a pus amprenta pe arta tuarega si pe bijuteriile create de acesti virtuosi artizani
Avand o superstitie legata de aur, potrivit careia acesta ar avea o influenta negativa asupra purtatorului, artizanii au preferat argintul. Acest material este considerat pur, curat, sfant, luminos si cald, precum sufletul unui credincios adevarat.
In vechea societate tuarega, acelasi cuvant era folosit atat pentru argint cat si pentru bani: azrouf. 

  In acele timpuri, in care schimburile comerciale erau realizate prin troc, bijuteriile erau bani si vice-versa. Femeile purtau literalmente bogatia, sub forma de pandantive, cercei, bratari, inele, coliere si podoabe pentru cap.  Adeseori inelele si amuletele erau purtate impreuna, pe un sirag din piele, sub forma unui colier.  Astfel, una sau mai multe bijuterii, puteau fi lesne desprinse pentru a fi utilizate ca moneda de schimb.
cercei-tuaregi-argint

Cercei tuaregi din portofoliul magazinului www.artantik.ro

bijuterii-tuarege-coliere

Coliere tribale tuarege cu amulete Khomeissa in portofoliul magazinului www.artantik.ro

bratara-tuarega-argint (Copy)

Bratari tribale tuarege din portofoliul magazinului www.artantik.ro

Intr-o anumita masura, bijuteriile servesc o varietate de scopuri interconectate: simbol al statutului social, etalarea publica a bogatiei, mijloace de schimb, protectia impotriva spiritelor rele, dar si ca un accesoriu de infrumusetare.


Inele tuarege in portofoliul online ArtAntik.ro

Inele tuarege in portofoliul online www.artantik.ro

Treptat, cu exceptia celor mai indepartate locuri din desertul saharian, incepand cu anii 1940  banii au luat locul sistemului de troc. Mai mult decat atat, impreuna cu multi alti nomazi, cei mai multi artizani s-au mutat acum la orase.

Bijuteriile tuarege sunt  gravate cu elemente abstracte, geometrizate, care reflecta austeritatea existentei lor intr-un mediu atat de ostil cum este desertul si se rezuma la peisajul minimalist al acestuia: dunele de nisip, soarele, luna, stelele si urmele de animale.
Bratari

Bratari din argint decorate prin gravare cu motive geometrice specifice culturii tribale tuarege

Pentru tuaregi, aceste motive decorative gravate in argint, au atat o simbolistica mistica cat si un efect profilactic, conferindu-le protectie impotriva spiritelor malefice si a posibilelor accidente generate de muscatura unui sarpe sau intepatura unui scorpion. Din acest ultim considerent, unele bratari tuarege, contin in interior nisip si pietricele din solul saharian, care, prin miscare,  produc sunete ce alunga aceste animale din calea purtatorului.
 

Gratie stralucirii sale unice, se crede ca argintul  indeparteaza privirile rele, protejand impotriva deochiului.

Agatul carnelian este piatra preferata a tuaregilor. Conform credintei tuarege, aceasta piatra confera protectie impotriva accidenetelor si ajuta la o vindecare rapida a ranilor deschise, accelerand coagularea sangelui.

Din cele mai vechi timpuri,  purtarea bijuteriilor a fost relativ reglementata in societatea traditionala pe criterii ce tin de sexul persoanei, starea sa civila si pozitia in societate.
 
La scurt timp dupa nastere, fetitele primeau  un mic cercel vertical, cu element decorativ suspendat.  La pubertate, fetelor le era permis a purta bratari de mana si de picior (anklet), precum si tot felul de bijuterii cu margele.
 

Cand va incepe sa flirteze, tanara femeie va purta un colier Chat Chat, bijuterie asociata cu dragostea si idilele tineresti.

Pandantivele Khomeissa, adeseori decorate cu agate naturale, sunt purtate de catre femeile casatorite, fiind asociate cu fertilitatea si avand rol de protectie.

Pandantivele triunghiulare,  Teraout, au fost de multe ori o parte din pretul platit pentru o sotie, fiind purtate in timpul ceremoniei matrimoniale si constituind ulterior elementul central al unei colectii de bijuterii.

 

femeie tuarega

Tanara tuarega purtand un colier Chat-Chat si un alt colier format din amulete utile schimburilor comerciale

colier tuareg argint

Colier tuareg Chat-Chat

 

colier Tuareg

Amuleta tuarega Teraout

 

Barbatii purtau bijuteriile intr-un mod sobru si demn,  mai ales daca acestia erau nobili. In mod traditional, acestia  poarta amulete Tcherot si Teneghelt, din argint sau din argint si cupru, alte cateva podoabe pentru impodobirea turbanului  (tagelmust sau  cheich/ cheche)  si  un inel Tanfouk cu agat-carneol.

 
inel-tuareg-argint (Copy)

Inel Tanfouk cu agat-carneol. In portofoliul magazinului www.artantik.ro

 
veche amuleta tuarega (Copy)

Veche amuleta tuarega Tcherot (cca 1900). In portofoliul magazinului www.artantik.ro


Amuletele Teneghelt, cunoscute si sub denumirea de ”Crucea Agadez” , sunt realizate sub diverse variatii stilistice, in functie de apartenenta tribala.  Simbolizand prin design, cele patru directii ale punctelor cardinale, acest tip de amuleta este inmanata tinerilor, atunci cand  implinesc varsta de 15 ani. Astfel, acestora li se acorda libertatea de a calatorii independent, fiind protejati impotriva spiritelor malefice.

In Sahara, crucile tuarege sunt purtate astazi si de femei, insa la origine erau purtate doar de barbati.
Pentru acest popor exclusiv nomad pana in secolul XX,  aceste amulete reprezentau talismane care isi protejau purtatorul, dar erau in acelasi timp si un reper de identificare a originii acestuia, fiecare dintre cele 21 de cruci tuarege purtand numele unei oaze din Sahara.
amulete tuarege

Cele 21 de amulete tuarege fiecare purtand numele unei oaze din Sahara

 

Capitolul II : Modernism –  ”Tuareg Revival”
 
In anii ’90, celebra casa de moda Hermes, a finantat un atelier mestesugaresc din Agadez. In acest atelier, timp de mai multi ani, 30 de artizani tuaregi au realizat bijuterii si accesorii pentru acest brand international.
touareg Hermes

curea din piele, cu catarama din argint, realizata de artizanii tuaregi, pentru Hermes. Editie limitata. Colectia Hermes 2001. In oferta casei de licitatii Christie’s.

De asemenea, apreciind minimalismul, sobrietatea si eleganta stilului tuareg, mai multi designeri europeni, precum Jean-Paul Gautier, Gucci si Yves Saint Laurent,  s-au inspirat din creatiile acestor artizani.

In prezent, desi si-au adaptat partial creatiile la cerintele noilor piete de desfacere, artizanii tuaregi pastreaza vie adevarata lor identitate culturala. Organizati in cooperative, orfevrii Inedan, manufactureaza bijuterii utilizand aceleasi tehnici stravechi: turnarea argintului prin metoda ”cerii pierdute”, martelare si gravare manuala.

Ingeniozitatea si inventivitatea acestor artizani, capacitatea lor de a calatori si de a-si asuma rolul de ambasadori ai culturii sahariene in indepartate parti ale lumii, talentul lor de a relationa cu strainii, deschiderea si autonomia de care dau dovada, au ajutat la conservarea esentei identitatii culturale tuarege.

In finalul acestui articol, in exclusivitate pentru ArtAntik.ro, va prezentam un exemplu elocvent, ce ilustreaza inventivitea si capacitatea unui artizan tuareg, de a-si adapta creatiile la noile provocari ale contemporaneitatii: memory-stick stilizat sub forma unei amulete tuarege.

designer si manufacturier Souleymane Adoulo Albaka ( Niamey. Niger )


amuleta tuarega argint

Amuleta – memory stick, realizata de artizanul Souleymane Adoulo Albaka. Colectie privata.

memory stick argint

pandant memory stick argint

Amuleta – memory stick, realizata de artizanul Souleymane Adoulo Albaka. Colectie privata.

Autor : Neagu C. Andrei, manager ArtAntik.ro
Surse: documentare orale – din povestirile unor artizani tuaregi
Bibliografie: Jean Gabus –  ” Contribution à l’étude des bijoux touaregs ” –
Neuchâtel, Bibliothèques et musées–Ville de Neuchâtel,‎ 1971
Surse online: saharan arts.com

 foto & video: Anca & Andrei Neagu – septembrie 2015
montaj video si editare web : Vanesa Georgiana Bordeianu
drepturi de autor rezervate © ArtAntik.ro. I.I. Neagu Cornel-Andrei

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + four =