Daca perioada victoriana timpurie a fost marcata de romantism, reflectand tineretea, curtoazia și mariajul tinerei Regine Victoria, anii 1890 au fost captivanti, prosperi si inovatori, fiind dominati de euforia industriala.
Femeile erau din ce în ce mai implicate în afaceri , activand chiar si pe piata de capital. Lucratorii, se bucurau de mult mai mult timp liber, ceea ce a transformat divertismentul intr-o afacere infloritoare.
In aceasta perioada teoriile lui Charles Darwin asupra evolutiei, au captivat interesul public iar aparitia automobilelor a revolutionat transportul.
Celebrand cea de-a 400-a aniversare a descoperii continentului american, in anul 1893 Chicago a fost gazda Expozitiei ” Columbian”. Punctul de maxima atractie al acestei expozitii a fost electricitatea ! Vizitatorii au fost fascinati de accesoriile casnice electrificate, create de designeri americani de top, precum Tiffany si Gorham. In domeniul accesoriilor vestimentare, bijuteriile s-au remarcat atat prin noul design cat si prin faptul ca erau mai delicate, fiind realizate din aliaje mult mai usoare decat cele din anii precedenti, adaptate astfel unor vestimentatii din materiale vaporoase.
Pentru ca ultima moda de coafura victoriana, lasa urechile descoperite, designerii au prezentat numeroase modele de cercei “candelabru”.
Adoptand noile tehnologii disponibile, creatorii de bijuterii au introdus in designul acestora, elemente reproduse mecanic, facand astfel un pas important catre productia in masa. Pretul mai accesibil, a determinat o crestere semnificativa a vanzarilor, bijuteriile victoriene fiind acum accesibile clasei mijlocii.
Bratarile accesorizate cu fluiere miniaturale, au fost si ele absolut indispensabile femeilor ce se plimbau sau calatoreau singure, fiind utile alarmarii in caz de pericol.
Familia regala britanica, si-a pastrat influenta in moda epocii. Alexandra, nora Reginei Victoria, a impus cateva trenduri cu mult timp inainte de a deveni regina. Colierele de tip ” choker ” pe care le purta aceasta, au devenit populare atat in Europa cat si in America. Perlele, o alta pasiune a ei, au devenit si ele podoabe foarte apreciate de femeille epocii victoriene tarzii. In acelasi timp, pasiunea Printului Edward pentru cursele de cai a facut ca, motivul potcoavei sa devina un talisman aducator de noroc.
In anii 1890 , Charles Dana Gibson a lansat seria ilustratiilor ” Gibson Girl ” , desenele lui portretizand intr-o noua lumina, atat idealul de frumusete cat si cel atitudinal al femeii victoriene emancipate. Opera sa reflecta schimbarea rolului femeii in societate, ”Fata Gibson” fiind o femeie independenta, iubitoare de distractie, constienta de sine si sigura.
Fotografia din stanga o reprezinta pe Alice, fiica presedintelui Roosevelt, intr-o ipostaza ce reflecta atitudinea Gibson-iana.
“Pieptenele victorian” (hair comb) a fost un accesoriu potrivit pentru stilul de coafura inspirat de ilustratiile lui Gibson. Acesti piepteni decorativi, erau realizati din carapace de testoasa ( tortoise-shell ) sau celuloid “faux tortoise”, fiind adesea impodobiti cu metale pretioase, perle si nestemate.
Inelele cu diamant solitare, atat din aur cat si din argint, au fost devenit populare in a doua jumatate a anilor 1890, atunci cand minele de diamante si aur din sudul Africii au permis aprovizionarea trend-ului.
Brosele supradimensionate, purtate in talie, au devenit populare pentru tinutele de amiaza.
Cele mai populare pietre pretioase din perioada victoriana tarzie au fost : ametistul, aquamarinul, crisoprazul, opalul, adularul, safirul, turcuoazul, peridotul, granatele din muntii Ural si rubinele.
Argintul si argintul oxidat au continuat sa fie metale populare pentru bijuteriile victoriene, alaturi de aurul masiv si aliaje metalice placate prin laminare cu straturi succesive de aur : ” rolled gold” ” double clad” si “gold fix”.

brose victoriene ” rolled gold ” – in oferta magazinului www.artantik.ro
Chiar si dupa decesul Reginei Victoria ( d. 22 ianuarie 1901), influenta stilului suveranei britanice in moda epocii, s-a facut simtit si in prima decada a anilor 1900, in anii de domnie ai fiului sau, Regele Edward al VII-lea ( d.6 mai.1910 ).
Din acest considerent, in mod generic, atunci cand ne referim la bijuteriile vintage victoriene, avem in vedere perioada 1837-1910.