Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bijuterii Victoriene – Perioada Victoriana Tarzie (1890-1901)

Posted on by 0 comment
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Spread the love

   Daca perioada victoriana timpurie a fost marcata de romantism, reflectand tineretea, curtoazia și mariajul tinerei Regine Victoria, anii 1890 au fost captivanti, prosperi si inovatori, fiind dominati de euforia industriala.

FVictorian-Era-victorian-era-10709164-800-518emeile erau din ce în ce mai implicate în afaceri , activand chiar si pe piata de capital. Lucratorii, se bucurau de mult mai mult timp liber, ceea ce a transformat divertismentul intr-o afacere infloritoare.
In aceasta perioada teoriile lui Charles Darwin asupra evolutiei, au captivat interesul public iar aparitia  automobilelor a revolutionat transportul.

antichitati carti postale

poster publicitar cu ocazia Expozitie “Columbian”, Chicago 1893

Celebrand cea de-a 400-a aniversare a descoperii continentului american, in anul 1893 Chicago a fost gazda Expozitiei ” Columbian”. Punctul de maxima atractie al acestei expozitii a fost electricitatea ! Vizitatorii au fost fascinati de accesoriile casnice electrificate, create de designeri americani de top, precum Tiffany si Gorham. In domeniul accesoriilor vestimentare,  bijuteriile s-au remarcat atat prin noul design cat si prin faptul ca erau mai delicate, fiind realizate din aliaje mult mai usoare decat cele din anii precedenti, adaptate astfel unor vestimentatii  din materiale vaporoase.

  Pentru ca ultima moda de coafura victoriana, lasa urechile descoperite, designerii au prezentat numeroase modele de cercei  “candelabru”.

crcei-Taille d'Epargne

cercei victorieni decorati prin tehnica emailarii Taille d’Epargne

Adoptand noile tehnologii disponibile, creatorii de bijuterii au introdus in designul acestora, elemente reproduse mecanic, facand astfel un pas important catre productia in masa. Pretul mai accesibil,  a determinat o crestere semnificativa a vanzarilor, bijuteriile victoriene fiind acum accesibile clasei mijlocii.

Atat teoriile darwiniene cat si  numeroasele descoperiri botanice au adus in designul bijuteriilor motive decorative ce reflectau aspecte ale lumii naturale. Insectele, fluturii incrustati cu pietre pretioase, carabusii emailati si musculitele aurite, sunt doar cateva dintre laitmotivele acestei perioade. Temele vanatoresti si sportive au devenit foarte atractive pentru femei. Practicarea biciclismului și a golfului, a dus la schimbari majore in  garderoba doamnelor. Pentru a avea mainile libere,  posete miniaturale ( pentru monede), ceasurile savonette si ochelarii pince-nez se purtau fiind atasate cu lantisoare fixate in talia rochiilor.
ceas-victorian

ochelari victorieni de dama: pince-nez / ceas de dama victorian din portofoliul www.artantik.ro

Bratarile  accesorizate cu fluiere miniaturale, au fost si ele absolut indispensabile femeilor ce se plimbau sau calatoreau singure, fiind utile alarmarii in caz de pericol.

fluier din argint

pandant – fluier din argint. cca 1880
in oferta magazinului www.artantik.ro

Familia regala  britanica, si-a pastrat influenta in moda epocii. Alexandra, nora Reginei Victoria, a impus cateva trenduri cu mult timp inainte de a deveni regina. Colierele de tip ” choker ” pe care le purta aceasta, au devenit populare atat in  Europa cat si in America. Perlele,  o alta pasiune a ei, au devenit si ele podoabe foarte apreciate de femeille epocii victoriene tarzii. In acelasi timp, pasiunea Printului Edward pentru cursele de cai a facut ca, motivul potcoavei sa devina un talisman  aducator de noroc.

Gibson Girl

Alice Roosevelt

In anii 1890 , Charles Dana Gibson a lansat seria ilustratiilor ” Gibson Girl ” , desenele lui portretizand intr-o noua lumina, atat idealul de frumusete cat si cel atitudinal al femeii victoriene emancipate. Opera sa reflecta schimbarea rolului femeii  in societate, ”Fata Gibson” fiind o femeie independenta, iubitoare de distractie, constienta de sine si sigura.
Fotografia din stanga o reprezinta pe Alice, fiica presedintelui Roosevelt, intr-o ipostaza ce reflecta atitudinea Gibson-iana.

 

accesorii victoriene

“pieptan victorian”

“Pieptenele victorian” (hair comb) a fost un accesoriu potrivit pentru stilul de coafura inspirat de ilustratiile lui Gibson. Acesti piepteni decorativi, erau realizati din carapace de testoasa  ( tortoise-shell )  sau celuloid “faux tortoise”, fiind adesea impodobiti cu metale pretioase, perle si nestemate.

inel victorian cu diamand solitaire

inel victorian cu diamant solitaire

 Inelele cu diamant solitare, atat din aur cat  si din argint, au fost devenit populare in a doua jumatate a anilor 1890, atunci cand minele  de diamante si aur din sudul Africii au permis aprovizionarea trend-ului.

Brosele supradimensionate,  purtate in talie,  au devenit populare pentru tinutele de amiaza.
Cele mai populare pietre pretioase din perioada victoriana tarzie au fost : ametistul, aquamarinul, crisoprazul, opalul, adularul, safirul, turcuoazul, peridotul, granatele din muntii Ural si rubinele.

Argintul si argintul oxidat au continuat sa fie metale populare pentru bijuteriile victoriene, alaturi de aurul masiv si aliaje metalice  placate prin laminare cu straturi succesive de aur : ” rolled gold” ” double clad” si “gold fix”.

accesorii victoriene

brose victoriene ” rolled gold ” – in oferta magazinului www.artantik.ro

Chiar si dupa decesul Reginei Victoria ( d. 22 ianuarie 1901), influenta stilului suveranei britanice in moda epocii, s-a facut simtit si in prima decada a anilor 1900, in anii de domnie ai fiului sau,  Regele Edward al VII-lea ( d.6 mai.1910 ).
Din acest considerent, in mod generic, atunci cand ne referim la bijuteriile vintage victoriene, avem in vedere perioada 1837-1910.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =