

colier religios ” book chain”
in oferta magazinului www.artantik.ro
In acest context istoric, pe ambele părți ale Atlanticului, medalioanele de doliu au devenit un accesoriu foarte important. In acestea, erau pastrate amintiri legate de cei dragi, medalioanele conținand bucle de păr sau fotografii daguerreotype ( primele tipuri de fotografii ). Pandantivele “locket” erau frecvent purtate pe lanțuri cu design aplatizat, tip “book chain”, decorate prin emailare in maniera “Taille d’épargne”.
Bijuteriile si hainele de doliu din perioada Victoriana erau purtate conform unui protocol

pandant locket, french jet, din portofoliul www.artantik.ro
strict: un an de doliu , in care se purtau doar bijuterii si haine negre, era urmat de o alta jumatate de an in care erau permisa purtarea unor haine in culori terne, precum griul, movul, sau purpuriul.
In realizarea bijuteriilor victoriene de doliu ( “mourning jewelry” ), cele mai intrebuintate materiale au fost: Jetul ( mineraloid format din lemn descoscompus in straturi geologice aflate sub presiune), Onixul, Gutta Percha ( esenta lemnoasa, forma a latexului natural ), Vulcanita, French jet ( sticla mata, de culoare neagra ) si Bog oak ( lemn partial fosilizat ).

brosa-pandant locket, in oferta magazinului www.artantik.ro
Dupa moda bijuteriilor egyptian si etruscan revival ( anii 1850), in anii 1870 , o alta descoperire arheologica (comoara Templului Kurium) avea sa popularizeze motivele de inspiratie feniciana.

brosa ” crescent moon” din portofoliul www.artantik.ro
Semilunile victoriene, inspirate din cultura feniciana, erau decorate prin emailare, incrustare cu pietre si granulare. Simbolul semilunei a fost folosit in designul broșelor, al cerceilor și pandantivelor, rămânând la moda până la sfârșitul secolului.
Motivul semilunei, adesea in asociere cu o stea, fusese folosit inca din anii 1835, dupa trecerea cometei Halley.

autor: Anca Adina Neagu
asistent manager www.artantik.ro